Winkeltrefpunt
Image default
Aanbiedingen

Hoe een keukenmachine werkt

Hoe een keukenmachine werkt

Een keukenmachine is een veelzijdig keukenapparaat dat snel en gemakkelijk bijna elk voedsel kan hakken, snijden, versnipperen, malen en pureren. Sommige modellen kunnen de thuiskok ook helpen bij het maken van citrus- en groentesap, het kloppen van cakebeslag, het kneden van brooddeeg, het kloppen van eiwitten en het malen van vlees en groenten.

De basiscomponenten

Moderne keukenmachines zijn er in drie basismaten: volledig, compact en mini. Ongeacht het formaat zijn de basisonderdelen echter hetzelfde: een motor, een kom met deksel en toevoerslang, en een set hulpstukken.

De motor bevindt zich in de basis van het apparaat en is het zwaarste onderdeel van het apparaat. Grote machines hebben doorgaans grotere, krachtigere motoren en kunnen meer dan 9 kg wegen. Dit gewicht heeft een utilitaire waarde: Het gewicht van de basis geeft het apparaat stabiliteit en zorgt ervoor dat het niet beweegt terwijl de motor draait. Hoewel de eerste onderstellen van keukenmachines alleen van wit, hard plastic waren, zijn ze tegenwoordig verkrijgbaar in een reeks stijlvolle kleuren en met metalen en plastic afwerkingen, zodat uw apparaat bij uw keukeninrichting past.

Vanaf de motor loopt een as omhoog om de hulpstukken aan te drijven. De kom, meestal van duurzaam, transparant plastic, past op deze as en klikt vast. Het deksel, meestal van hetzelfde materiaal, sluit op de bovenkant van de kom; bij veel oudere modellen wordt de motor ingeschakeld als het vergrendelingsmechanisme wordt ingeschakeld, maar nieuwere modellen hebben meestal een aan/uit-schakelaar of -knop.

De grootte

Het deksel heeft een invoerbuis met een zuiger. Via deze invoerbuis kunt u voedsel in het apparaat brengen door het met de plunjer naar beneden te duwen. Sommige modellen hebben bredere en smallere invoerbuizen voor grotere en kleinere levensmiddelen. De grootte van de kom varieert afhankelijk van de grootte van het apparaat:

  • Full-size kommen hebben over het algemeen een capaciteit van 9 tot 13 kopjes.
  • Compacte schalen hebben een capaciteit van 5 tot 7 kopjes.
  • Minikommen kunnen 2 tot 5 kopjes bevatten.

Sommige modellen worden geleverd met grote en kleine kommen voor gebruik met dezelfde basis.

Fancy

Naast de standaard hulpstukken bij uw kenwood keukenmachine kunt u uw apparatuur aanvullen en veelzijdiger maken door extra hulpstukken te kopen.

Andere gebruikelijke hulpstukken zijn

  • Een deegblad – Dit blad is van plastic of metaal en heeft rechtere (minder gebogen) schoepen dan het sabatierblad. Je gebruikt dit om deeg te maken voor brood en pizza.
  • Een eierklopper – Dit hulpstuk heeft twee rechte armen met grote open peddels aan de uiteinden. Hiermee klop je eiwitten en slagroom, waarbij je voldoende lucht toevoegt voor een luchtig eindproduct.
  • Een julienneschijf – Dit onderdeel heeft een rij uitstekende, korte, scherpe tanden. Hiermee snijdt u voedsel in lange, dunne luciferstokjes.
  • Een frietschijf – Deze lijkt op de julienneschijf, maar levert grotere, dikkere stukken op.
  • Een citruspers – Dit is een koepelvormig hulpstuk dat op de steel past en draait om het sap uit sinaasappels, grapefruits, citroenen, limoenen, enz. te persen.
  • Een niet-citruspers – Deze pureert fruit en groenten die in de toevoerbuis worden gebracht, verzamelt de pulp in het midden en zeeft het sap op de bodem van de kom.

U kunt ook een speciale houder vinden om alle hulpstukken op één plaats te bewaren, en extra werkkommen, die handig kunnen zijn als u verschillende dingen in de kenwood keukenmachine getest maakt en de kom tussen de taken door niet wilt uitwassen.

Zoals gezegd hebben sommige modellen ook verschillende maten aanvoerbuizen en kommen die met dezelfde basis kunnen worden gebruikt. Hiermee kunt u verschillende taken uitvoeren zonder dat u twee verschillende apparaten hoeft te kopen.