Winkeltrefpunt
Image default
Aanbiedingen

Wat is het verschil tussen verschillende DIN bouten en schroeven?

In de wereld van componenten en bevestigingsmaterialen zijn er veel verschillende bouten en schroeven. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen al deze schroeven? Vooral een leek kan het wel eens lastig hebben, voornamelijk wanneer ze spreken van DIN. Wat is een DIN? In dit artikel vertel ik je meer over al die verschillende DIN bouten en schroeven.  

Wat betekent DIN? 

DIN is een technische normering zoals ISO en komt voort uit de Duitse Nationale Normen. Deze normen worden nu overgenomen door Europese en internationale normen. Door bevestigingsmaterialen te voorzien van bepaalde normen staat de productiewijze, materialen, afmetingen etc. vast. Dit is handig voor zowel de fabrikant en consument. Je weet hierdoor wat voor product het is en dat dit product van een goede kwaliteit is. 

DIN 912: binnenzeskant schroef met cilinderkop 

De DIN 912 is een binnenzeskant schroef met cilinderkop. Deze bout is voorzien van een inbus-aandrijving en een metrische schroefdraad. Deze bout is hierdoor eenvoudig te bevestigen. Daarnaast heeft een inbus-aandrijving het voordeel dat deze uitermate geschikt is voor locaties waar je niet met een steek of ringsleutel bij kan. 

DIN 933: zeskantbout met volledige metrische schroefdraad

De DIN 933 is een normale zeskantbout met een volledige metrische schroefdraad. Dit betekent dat de bout volledig van schroefdraad is voorzien. Je kan de bout dus helemaal aandraaien. Het klembereik is hierdoor zeer sterk en dat is ook een van de redenen waardoor deze bout toepasbaar is voor vele doeleinden. 

DIN 933 wordt toegepast in zeer uitlopende constructies in vele branches, zo wordt deze bout veel gebruikt in de machinebouw en scheepsbouw. 

DIN 571: Houtdraadbout 

De houtdraadbout kenmerkt zich door een zeskantkop en een steel die gedeeltelijk is voorzien van een schroefdraad. DIN 571 is ontwikkeld voor houtconstructies en is geschikt voor het bevestigen van planken en balken. 

DIN 571 wordt toegepast voor het monteren van houten constructies. Bijvoorbeeld voor het monteren van houten dakconstructies (waarvoor een houtschroef niet sterk genoeg is). Daarnaast kan je deze bout ook bevestigen aan beton of steen, indien er gebruik wordt gemaakt van een plug. 

 

https://www.flos.nl/