Winkeltrefpunt
Image default
Gezondheid

Tips voor het reguleren van een te hoog cortisolniveau

Tips voor het reguleren van een te hoog cortisolniveau

De meeste mensen ervaren wel eens stress en dit is helemaal niet erg. Een bepaalde mate van stress is namelijk noodzakelijk om goed te kunnen functioneren in sommige situaties. In dit soort situaties wordt cortisol aangemaakt in de bijnieren. Dit hormoon zorgt er net als adrenaline voor dat je alert bent en snel kunt handelen in stressvolle situaties. In de hedendaagse situaties kan het echter voorkomen dat we voortdurend stress ervaren. In deze gevallen zullen de bijnieren dan ook voortdurend cortisol aanmaken, met als gevolg dat we ons vermoeid voelen of te maken krijgen met maagklachten, overgewicht of een negatieve stemming.

Wat gebeurt er bij een te hoog cortisolniveau?

In normale omstandigheden breek cortisol binnen twee dagen af. Wanneer we constant stress ervaren, krijgt het lichaam dus niet voldoende tijd om de aangemaakte cortisol af te breken, waardoor er een ophoping ontstaat. Hierdoor beginnen we de negatieve gevolgen van een teveel aan cortisol te ervaren. Zo kunnen we slaapproblemen krijgen doordat het moeilijk wordt om in slaap te vallen en worden we makkelijk ‘s nachts wakker. Bovendien heeft cortisol ook effect op je stemming en humeur en kan een teveel aan cortisol leiden tot neerslachtige en depressieve gevoelens. Zelfs je immuunsysteem kan aangetast worden, waardoor je weerstand lager wordt en je sneller ziek wordt.

Tips om je cortisolniveau omlaag te krijgen

Het hebben van een te hoog cortisolniveau is dus vervelend en soms zelfs schadelijk voor je lichaam. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je de hoeveelheid cortisol in je lichaam kunt verlagen. Hieronder geven we een aantal handige tips om om dit te doen.

  • Eet gezond. Wanneer je veel groente en fruit eet, blijft je bloedsuikerspiegel op peil en zul je minder snel stress ervaren. Ook is het verstandig om verzadigde vetten en suikers te vermijden of in ieder geval te verminderen. Let er ook op dat je voldoende water drinkt.
  • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Lichamelijk inspanning helpt op zowel een lichamelijke als geestelijke manier. Door te sporten zakt je bloedsuikerspiegel en maakt je lichaam endorfine aan, waardoor je je gelukkiger voelt. Daarnaast kun je met lichaamsbeweging je focus leggen op de oefening, waardoor je minder last zult hebben van stress.
  • Zorg voor een regelmatig slaapritme. Slaap lang genoeg en op vaste tijden. Hierdoor zul je je meer uitgerust voelen en zal het makkelijker zijn om in slaap te vallen. Dit is ook bevorderlijk voor het verlagen van de stress.
  • Ontspan regelmatig. Wanneer je last hebt van stress, kun je makkelijk vergeten te ontspannen, terwijl dit juist belangrijk is. Ga aan de gang met je hobby, of probeer ontspanningsoefeningen te doen zoals yoga, meditatie of ademhalingsoefeningen.