Winkeltrefpunt
Image default
Hobby en vrije tijd

Wat kan je met bijenwas?

Bijenwas is een product dat door honingbijen wordt aangemaakt. De honingbijen maken dit om hun leefomgeving mee te bouwen. De bijenwas wordt zo gebouwd zodat bijen hun honing en stuifmeel er in kwijtkunnen. Bijenwas is dus een van de producten die bijen produceren.

Kaarsen

Bijenwas kan voor verschillende dingen gebruikt worden. Een populair iets waarvoor het wordt gebruikt is het maken van bijenwas kaarsen. Misschien heb je dit zelf wel eens gedaan tijdens een workshop in een museum. Deze kaarsen hebben een zeer aangename geur; de geur van honing. Zelf bijenwas kaarsen maken is iets wat in principe iedereen kan, dus het ook leuk om kinderen te leren. Het leuke hiervan is dat je aan het einde een product overhoudt dat je ook daadwerkelijk kan gebruiken.

Cosmetische producten

Kaarsen zijn gelukkig niet het enige product dat met bijenwas gemaakt kunnen worden. Bijenwas kan zelfs gebruikt worden voor cosmetische producten. In de winter kunnen je lippen nog wel eens droog worden. Om dit tegen te gaan kan je een lippenbalsem kopen, maar je kan dit ook zelf maken met bijenwas. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is bijenwas en olijf- of zonnebloemolie. Hiermee maak je eenvoudig een natuurlijke lippenbalsem dat ook nog eens lekker ruikt.

Boenwas

Een geweldig product dat van bijenwas gemaakt kan worden is boenwas. Boenwas is een product dat ervoor zorgt dat meubilair beschermd en schoon blijft. Vooral voor houten meubilair heeft dit veel meerwaarde. Deze was kan ervoor zorgen dat bepaalde scheuren of vlekken niet in het hout komen. Het enige wat je nodig hebt om zelf boenwas te maken is wat bijenwas en lijnolie en voilà. Boenwas is overigens niet alleen voor houten meubilair geschikt, maar hout is een natuurlijk product en heeft goede verzorging nodig.

Deodorant

Eerder is al gezegd dat van bijenwas lippenbalsem gemaakt kan worden. Dit is zeker niet het enige cosmetische product dat van bijenwas gemaakt kan worden. Bijenwas kan zelfs gebruikt worden om eigen deodorant van te maken. Bijenwas zorgt voor een natuurlijke beschermlaag, wat ook voorkomt dat zweet tegen het kledingstuk aan komt. Naast deodorant kan bijenwas ook toegevoegd worden in zelfgemaakte zeep. Dan ruiken je handen daarna ook gelijk lekker. Een striae kan al op je lichaam komen zonder dat je het door hebt. Dit zijn eigenlijk een soort littekens, want ze gaan niet meer weg. Bijenwas kan wel meehelpen met het verminderen van de striae. Omdat bijenwas zo beschermend en vochtvasthoudend is kan het van meerwaarde zijn.