Winkeltrefpunt
Image default
Winkelen

Waarom is eten uit een friteuse zo knapperig?

Friteuses geven ons de gelegenheid krokante en sappige snacks en gerechten te bereiden. Niet alleen dat, maar nieuwe modellen zorgen er ook voor dat de voedselbereiding gezond én gemakkelijk is. Maar hoe krijgen we dat knapperige welke we hebben leren waarderen bij de friet van de frituur? Floris, van airfryerkok.nl, heeft bekeken waarom eten uit de friteuse zo knapperig is.

Lagedrukomgeving

De meeste friteuses werken met druk. De warmte wordt verhoogd, zodat voedsel sneller en beter bereid kan worden. Hoge druk zorgt voor een krokante buitenkant, zo hebben we bij pressurecookers gemerkt. Maar dat is niet de reden waarom eten uit de friteuse knapperig is. Door lage druk hoopt het vet niet bij het voedsel; het voedsel geraakt knapperiger. Lage druk vermindert ook de kans op schroeiplekken aan de buitenkant van je voedsel.

Passende temperaturen

De temperatuur binnen de friteuse is belangrijk. Wij weten dat voedsel bij hoge temperaturen knapperiger wordt. Maar elke friteuse heeft een beperkte temperatuurbereik. Bij sommige friteuses, zoals Airfryers, kan je de temperatuur instellen. Tussen 160 en 200° C heb je de perfecte temperatuur voor knapperig voedsel. Als je hoger gaat, is de kans dat je voedsel aanbrandt groter. Daarom is het bij hoge temperaturen extra belangrijk om te gebruiken als je voedsel gaat bakken.

Luidruchtig versus stil

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten als je een friteuse wilt kopen. Ten eerste is het erg belangrijk dat je er eentje kiest waarmee je kan werken zonder te veel lawaai te maken. De meeste friteuses zijn super luidruchtig. Ze gaan zeker door als je er voedsel in zet. Je kunt je voorstellen dat dat niet erg aangenaam is. Wees alert als je op zoek gaat naar een stille friteuse, omdat de beste apparaten op dit gebied duurder zijn.

Ingebouwde timer

Een andere plus is als je friteuse is uitgerust met een timer. Je kunt deze instellen op een door jou gewenste tijd. Op deze manier kan je bereikte resultaten herhalen. De timer is vooral handig als je wat geavanceerde snacks gaat bakken. Waarom? Omdat er soms verschillende bakstappen nodig zijn voor een optimaal resultaat. Uiteraard kun je ook kiezen voor een goedkope friteuse zonder timer, maar zul je vaak voedsel aan de verhitte zijde zien.

Kies de juiste olie

De laatste factor die je in overweging moet nemen als je eten uit de friteuse knapperig wil maken, is olie. De meeste friteuses gebruiken plantaardige olie. Maar andere oliën, zoals olijfolie of extra vierge olijfolie, zijn ook geschikt voor de oven. Vermijd koolzaad- of zonnebloemolie, want deze bevatten lagere verzadigde vetten en daardoor krijgt je voedsel een vreemde smaak. Bij het kiezen van de juiste olie is het belangrijk om een leeftijdsbeperking te overwegen. Olie veroudert snel, daarom is het aan te raden om alleen olie te gebruiken als deze zo vers mogelijk is.

Conclusie

Friteuses maken het bakken van knapperig voedsel gemakkelijk. Eten uit de frituur kan worden bereikt door warmte en lage druk te combineren met stille friteuses en de juiste olie. Je kunt ook op zoek gaan naar modellen met een ingebouwde timer voor optimaal resultaat. Als je op zoek bent naar de best geteste friteuse, dan kun je hier klikken.

.