Winkeltrefpunt
Image default
Aanbiedingen

Groepenkast uitbreiden voor Zonnepanelen en kortsluiting voorkomen

Overweegt u de aanschaf van zonnepanelen? Dan is het belangrijk dat uw groepenkast en bekabeling geschikt zijn.  U kunt te maken krijgen met grote hoeveelheden stroom die over de kabel gaan. Laat u daarom goed informeren over de mogelijkheden. 

Kortsluiting

Kortsluiting ontstaat als er te weinig weerstand is tussen de fase en de nul, overbelasting ontstaat als er teveel apparaten op dezelfde groep tegelijk aan staan waardoor er te veel stroomafname is. De hoofdzekering slaat in dat geval af. Bij zonnepanelen is iets anders aan de hand. De stroom wordt geleverd via een omvormer en die kan nooit meer stroom leveren dan de maximale output. Zolang de maximale stroomsterkte van de omvormer lager is dan de afgezekerde waarde van de groep waarop hij is aangesloten is dit eigenlijk niet mogelijk.

Enkele uitzonderingen

Er zijn wel enkele bijzonder situaties waarin kortsluiting mogelijk is. Wanneer er sprake is van een hoofdaansluiting van 1 x 25A, dan luidt het advies om deze te laten verzwaren naar 1 x 35A. Doet u dit niet, dan kan het zijn dat de hele elektrische installatie uitschakelt. 

Groepen kunnen ook uitvallen als u de zonnepanelen niet op een eigen fase aansluit wanneer er sprake is van een 3-fase hoofdaansluiting. Uw netbeheerder kan u informeren over welke soort aansluiting u hebt. 

Hoofdaansluiting aanpassen

Als het aantal zonnepanelen daarom vraagt kunt u ervoor kiezen de hoofdaansluiting te laten vergroten door uw netbeheerder. Hier zijn wel kosten aan verbonden. Hebt u een 3-fase aansluiting? Dan raden wij u aan deze niet te vergroten, aangezien u dan extra vastrecht per jaar gaat betalen. Een 3-fase aansluiting is meer dan voldoende voor een particulier huishouden.

Advies

Wilt u weten of uw groepenkast geschikt is voor zonnepanelen of welke uitbreiding er nodig is? Bij Elektro Oké kunt u niet alleen terecht voor de benodigde materialen, maar ook voor vrijblijvend advies. Kijk snel op onze website www.elektrooke.nl