Winkeltrefpunt
Image default
Eten en drinken

Dé manier om wijn en spijs te combineren

Niks is zo lekker als een goed glas wijn bij het eten. Maar welke wijn kun je het beste combineren bij welk gerecht? Je avondeten en wijn kan zoveel lekkerder zijn als ze goed passen bij elkaar. Helaas is niet iedereen een vinoloog. In dit artikel delen we 6 basisregels voor de beste wijn en spijs combinaties. 

  1. Strakke smaken

Wanneer we het hebben over strak hebben we het niet over het kledingstuk. Wijn kan een strak mondgevoel geven. Vooral bij zoute en zure gerechten merk je dat je mond wat meer trekt. Om het wat meer in balans te trekken en het ‘strakke’ er wat vanaf te halen kun je het beste kiezen voor een wijn met een hoge zuurgraad. Zuur op zuur? De combinatie zorgt er juist voor dat zowel de wijn als het gerecht ronder wordt van smaak. Laat je adviseren welke wijnen het beste bij welk gerecht passen.

  1. Ronde smaken

Bij ronde smaken hebben we het over romige gerechten met bijvoorbeeld een roomsaus of een ragout. Net als bij de strakke smaken kun je bij ronde gerechten het beste kiezen voor wijnen die een rond gevoel geven in de mond. Dit zijn vooral soepele wijnen die je zowel in een rode, rosé of witte variant kunt vinden. Probeer eens een wijn uit dezelfde streek van je gerecht en maak een reis om de wereld. 

  1. Wijn en spijs met een bite

Ga je bij jouw wijn en spijs avond voor rood vlees in combinatie met een rode wijn? Dan zul je merken dat deze elkaar verzachten. Hoe dit kan? Het eiwit van het vlees verzacht het wat stroeve mondgevoel wat je kunt overhouden van rode wijn. Het blijft een echte klassieke combinatie. Wil je het echt naar een hoger niveau tillen? Laat je informeren welk rood vlees het beste past bij welke rode wijn en maak er een culinair hoogstandje van.

  1. Maak het lekker complex

Ga je voor wijn en spijs met complexe smaken? Dan pak je echt uit door voor een gerecht te gaan wat bestaat uit meerdere smaken. Denk hierbij uit een combinatie van verschillende kruiden in combinatie met een saus. Kies je voor een ‘gewoon’ wijntje? Dan zul je merken dat de smaak verloren gaat. Zonde van je fles fijn. Je kunt hierbij kijken naar het smaakprofiel van je gerecht zodat je een wijn kunt kiezen die net zo in de spotlight kan staan. 

 

https://www.vinify.nl/wijn-spijs