Winkeltrefpunt
Image default
Woning en Tuin

Waarom is ovengedroogd hout beter dan lucht gedroogd hout?

Ben je op zoek naar haardhout? Je kunt terecht bij haardhout Groningen. Er zijn verschillende opties waar je uit kunt kiezen: ovengedroogd en lucht gedroogd haardhout. Lucht gedroogd haardhout is hout dat op natuurlijke wijze heeft kunnen drogen in de buitenlucht. Ovengedroogd haardhout is gedroogd in een grote oven. Het kan maanden of jaren duren om haardhout in de lucht te drogen. Ovengedroogd hout heeft daarentegen slechts enkele dagen of weken nodig om te drogen. Dit is afhankelijk van de grootte en het soort hout. Het doel is om het vocht uit het hout te verwijderen. Op deze manier zal het brandhout gemakkelijker aan te steken zijn. Daarnaast zal gedroogd hout heter branden en minder rook produceren. Dus, welk brandhout heeft een hogere kwaliteit? We kunnen stellen dat ovengedroogd hout beter is dan lucht gedroogd hout. Hier zijn enkele redenen:

Bevat minder vocht

Wil je houtpellets kopen, zorg er dan voor dat het ovengedroogd is. Dat komt omdat ovengedroogd brandhout minder vocht bevat dan lucht gedroogd brandhout. Lucht gedroogd hout heeft meestal een vochtgehalte tussen 20% en 25%. Daarnaast heeft ovengedroogd hout een veel lager vochtgehalte, meestal tussen 10% en 15%. Je houtblokken zullen heter, schoner en langer branden. Het is ook gemakkelijker om ovengedroogde stammen te klieven dan doorgewinterde, omdat ze minder snel splijten langs de nerf.  Bovendien droogt een oven het vocht uit, zodat het hout minder snel gaat rotten.

Het is sneller te drogen

Ovengedroogd brandhout wordt gedroogd in een oven. Deze oven droogt het hout in slechts enkele uren. Het hout wordt bij hoge temperaturen verhit, zodat het vocht sneller kan worden afgevoerd. Lucht gedroogd brandhout daarentegen is een langdurig proces. Dat komt omdat het hout op natuurlijke wijze in de open lucht moet drogen. Het droogproces kan tot 18 maanden duren om het brandhout volledig te laten drogen.

Brandt heter en schoner

Ovengedroogd brandhout bevat minder vocht dan gerijpt hout. Er zijn verschillende voordelen verbonden aan het gebruik van ovengedroogd haardhout, maar een van de belangrijkste is dat het heet en schoon brandt. Ovengedroogd haardhout is gemakkelijker te verbranden en zal minder snel creosoot of rook veroorzaken. Er zal veel rook uit de schoorsteen of kachelpijp komen als je vochtig hout gebruikt. Dit is niet goed voor de lucht die je inademt. Ovengedroogd haardhout is daarom de beste keuze voor in de open haard of kachel!