Winkeltrefpunt
Image default
Woningen

Wanneer is mijn brandhout klaar om te stoken?

Heb jij ook gedacht om te switchen naar brandhout? Dan ben je niet de enige! Er is momenteel een grote run om brandhout, onder andere vanwege de financiële voordelen die dit met zich meebrengt. En we zouden natuurlijk allemaal wel wat geld over willen houden! Dus ben jij op zoek naar hoge kwaliteit brandhout? Stop dan met zoeken! Nordicwoods levert hoogwaardige producten, namelijk biobrandstoffen. Het lage vochtgehalte in hun hout zorgt voor lange gebruiksduur en optimale verwarming van uw huis. Niet alleen is het een duurzaam bedrijf, maar planten zij namens elke klant een boom in een bos in Europa! Benieuwd geworden? In dit artikel kom je meer te weten over brandhout, met name het moment van stoken.

Wat is houtvochtgehalte?

Het vochtgehalte in houdt is de hoeveelheid water dat zich in hout bevindt. Er is dus ook een verschil tussen het natgewicht en het drooggewicht. Hout neemt namelijk vocht op uit zijn omgeving, maar kan het ook afstaan. Dit kan bijvoorbeeld liggen aan de luchtvochtigheid. Mocht je willen stoken met brandhout, dan is het goed om te weten hoeveel vocht er in het hout zit. Bij bepaalde vochtigheid brandt hout namelijk minder efficiënt, en kun je dus beter wachten tot het droger is.

Vochtgehalte meten

Het vochtgehalte in het hout hangt af van de houtsoort. Dit bepaalt ook hoe lang een stuk hout moet drogen voordat dit gebruikt kan worden om te verbranden. En bestaan apparaatjes waarmee je het vochtgehalte kunt meten en dus kunt bepalen of de perfecte droogtegraad is bereikt. Belangrijk bij de aanschaf van zo’n toestel is om te checken of het gemaakt is om alleen hout te meten, dus geen andere materialen. Vaak zijn deze toestellen preciezer. Het minimale meetbereik wat dit apparaat moet hebben moet schommelen tussen de 10% en 40%, dat geeft namelijk het meeste informatie. Geef niet te veel geld uit aan zo’n toestel, maar lees van tevoren wel beoordelingen op websites.

Hoe gebruik je een vochtgehalte meter?

De meeste houtvochtmeter hebben twee pinnen, die je in het hout moet drukken. Als er meer water in het hout aanwezig is, zal er meer elektriciteit worden geleid. Je kunt het beste in het blok zelf de meting doen, dus nadat je een stuk doormidden hebt gehakt. Hoe meer naar buiten, hoe droger hout vaak is, dus dat komt neer op een minder betrouwbare meting. Daarnaast is het goed om de meting op verschillende stukken hout uit dezelfde opslag te verrichten, tevens om de meting meer betrouwbaar te maken.