Winkeltrefpunt
Image default
Bedrijven

Een epoxyvloer: ook geschikt voor woningen?

Als jij een gietvloer wilt laten plaatsen, dan heb je de keuze tussen een vloer met polyurethaanhars of een epoxyvloer. Epoxyvloeren worden meestal niet in particuliere omgevingen toegepast, maar dat betekent natuurlijk niet dat dat niet kan. Epoxyhars heeft specifieke kwaliteiten waardoor het ideaal is voor bepaalde situaties en minder ideaal voor andere. Je zult het daarom minder vaak aantreffen in woningen en vaker in parkeergarages en werkplaatsen. Hier lees je meer over de epoxyvloer zodat je zelf kunt bepalen of het de beste keuze is voor jou.

 

Wanneer is een epoxyvloer niet geschikt?

Een epoxyvloer is niet in elke situatie te gebruiken. Er zijn omstandigheden waarin het beter is om voor polyurethaan te kiezen:

  • Epoxyhars is hard en niet erg elastisch. Daarom kan het niet gecombineerd worden met vloerverwarming. De temperatuurverschillen kunnen barsten en scheuren in je vloer veroorzaken.
  • Als de ondervloer niet compleet stabiel is, zal een epoxyvloer ook eerder scheuren dan een polyurethaan vloer. Een perfecte ondervloer is dus zeker gewenst.
  • Woon je in een appartement, dan is epoxyhars ook een minder goede keuze. Als je op de vloer loopt is er namelijk meer contactgeluid en dat zullen je onderburen je niet in dank afnemen.

 

Epoxyhars heeft ook pluspunten

Het gebrek aan elasticiteit en de hardheid van epoxyhars, maken het dus minder geschikt voor gebruik in woningen. Echter, kiezen voor een epoxyvloer heeft ook voordelen. Zo is het erg sterk en zal het – mits de ondergrond stabiel is – eigenlijk nooit defecten vertonen. Het is slagvast, stootvast en slijt nauwelijks. Epoxyvloeren zijn ook volledig waterdicht en bestand tegen alle vloeistoffen, zelfs zuren en chemicaliën. Dat is ook de reden waarom het veel in laboratoria en werkplaatsen wordt toegepast. Als laatste deelt de epoxyvloer de voordelen die alle andere gietvloeren ook hebben. Het is in alle kleuren te leggen, onderhoudsarm, erg hygiënisch, duurzaam en natuurlijk naadloos. Dat betekent dat je er net zo goed het strakke en egale uiterlijk mee realiseert.

 

Wanneer is epoxyhars geschikt voor woningen?

Er zijn een aantal situaties waarin je kunt kiezen voor epoxyhars en niet voor polyurethaanhars als je een nieuwe vloer in je woning nodig hebt:

  • Een epoxyvloer kan ook buiten gelegd worden en is ideaal als vloer op je terras of op de oprit/parkeerplaats.
  • Heb je een garage, dan kun je daar een vloer van epoxyhars plaatsen, deze zwaar belasten met je voertuigen, olie en andere vloeistoffen morsen zonder dat de vloer beschadigt.
  • Wil je een harde en sterke vloer die slijtvast is en die vele jaren mee gaat? Heeft de vloer geen vloerverwarming en is het geen probleem voor je dat er meer contactgeluid is en dat de vloer kouder aanvoelt? Dan is epoxyhars een goede optie.

 

De kosten voor een epoxy vloer

Het goede nieuws is dat een vloer op basis van epoxyhars iets goedkoper is dan een polyurethaan vloer. Voor €10 euro minder per vierkante meter krijg je toch een naadloze en moderne gietvloer. Als jij met de bovenstaande voorwaarden kunt leven, bespreek dit dan met G-Vloeren en misschien is epoxy wel beter geschikt voor jou.