Winkeltrefpunt
Image default
Dieren

Vogelzaad – Is bijvoeren buiten de winter verantwoord?

Dat er verschillende soorten vogelvoer en vogelsnacks zijn, daar ben je wellicht al achter gekomen na het doen van wat research. Ook vogelzaad behoort tot deze categorie.

Anders dan de pindaslingers en de meesbollen, wordt vogelzaad op de grond of in een zadensilo gestrooid om de vogels te kunnen bijvoeren en te voorzien van iets lekkers. Hoe zit dat eigenlijk buiten de wintermaanden om? Is het dan ook verantwoord om vogels bij te voeren? Het antwoord op deze vraag kun je in dit blogbericht vinden.

 

Wat is vogelzaad?

Heb je je nog niet verdiept in vogelzaad of andere soorten vogelvoer? Geen probleem. Je bent hier helemaal aan het juiste adres. Vogelzaad is een goede bron van energie en voedingsstoffen, en makkelijk verkrijgbaar. Ben je een echte vogelliefhebber? Dan is vogelzaad iets voor jou.

De lijst van toegevoegde zaden in vogelzaad is aardig lang. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: lijnzaad, zonnebloempitten, boekweit en milletzaad. De zaden staan voornamelijk bekend om hun gezonde voedingsstoffen en eiwitten. Dit maakt het een verantwoorde en energierijke snack voor vogels. Iets wat deze beestjes tijdens de koudste maanden van het jaar best kunnen gebruiken.

 

Mogen vogels alleen in de winter worden gevoerd?

Er bestaat een gerucht dat vogels alleen in de winter bijgevoerd moeten worden, als het ze zelf niet lukt om voldoende eten te vinden. Het klopt dat vogels het in de winter extra zwaar hebben. De kou zorgt er namelijk ook voor dat ze juist extra voeding nodig hebben om op gewicht te blijven en hun gewenste lichaamstemperatuur te kunnen behouden. Bijvoeren in de winter kan dus levens redden.

Hoe zit dat dan precies in de andere seizoenen? Er werd vaak gezegd dat bijvoeren ervoor zou zorgen dat vogels niet meer zelf eten zouden zoeken, en afhankelijk zouden worden van mensen. Dit klopt niet precies. Vogels willen vooral overleven, en zullen er dus alles aan doen om eten te vinden, met of zonder mensen. Het is wel zo dat in de zomermaanden wordt aangeraden om lichtere voeding te geven. Vogelzaad is hier een perfect voorbeeld van.

 

Hoe gebruik je vogelzaad?

Waar meesbollen, pindaslingers of vogelpindakaas worden geplaatst op een hoge plek, wordt vogelzaad simpelweg uitgestrooid op de grond, op een voederplateau of in een zadensilo gestrooid. Vogels kunnen dan op alle gemak de zaadjes oppikken.

Heb je een kat of hond in de tuin rondlopen? Dan is het beter om het zaad op een hogere plek te plaatsen, zodat de vogels geen pottenkijkers hebben bij het eten. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een voederplateau.