Winkeltrefpunt
Image default
Woning en Tuin

Hoe kies ik veilig raambeslag voor mijn huis?

Raambeslag is iets wat we allemaal hebben, regelmatig (on)bewust zien, vaak gebruiken maar waar we ons weinig mee bezig houden. Dat is in veel opzichten jammer, want je kan het beslag op ramen onderdeel maken van je interieur en het geeft je veiligheid tegen bijvoorbeeld inbraken. Het is dus belangrijk om aan dit product aandacht te besteden in je woning of zo af en toe eens na te lopen of het nog goed functioneert. 

Wat is raambeslag?  

Raambeslag is een onderdeel van het raam en het gaat dan om het deel dat je nodig hebt om het raam te laten functioneren. Denk dan aan de hendel die je nodig hebt om het raam open en dicht te doen, de scharnieren die op het raam en het kozijn bevestigd zijn om het te dragen en eventueel een arm die je raam op zijn plek houdt. Het is dus een veelzijdig woord waar meerdere producten onder vallen, maar ze hebben allemaal wel te maken met zowel je interieur als de veiligheid van je woning. 

Welk beslag kies je bij welk interieur? 

Los van de veiligheid is het ook belangrijk om beslag te kiezen dat bij je interieur past. Zo kan je ervoor kiezen om beslag te installeren dat weg valt op de achtergrond of juist een enorme eyecatcher wordt. Kijk bijvoorbeeld eens naar zwart beslag in een lichte woning. Je zal ervaren dat je daardoor een luxe en moderne uitstraling krijgt, zonder dat het je interieur tenietdoet. 

Kies voor veilig raambeslag in je woning

Een ander belangrijk aspect naast je interieur is dat het raambeslag veilig is. Als je veilig beslag op je ramen en deuren monteert, heeft dat voordeel voor je verzekering. Zo kan het zijn dat je verzekering bepaalde classificatie vereist en bij een bepaald aantal classificaties zelfs korting geeft op je verzekering. 

Veilig beslag kan je onderverdelen in verschillende categorieën zoals de maten. De profielcilindergaten met de maten 55mm 72mm en 92mm worden als veilig beschouwd. Mits je deze natuurlijk combineert met de juiste rozetten en scharnieren. Op de verpakkingen staan altijd of er keurmerken zijn afgegeven voor dat beslag, zoals het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) en de SKG. 

Een andere belangrijke optie die je op veilig beslag kan gebruiken is de kerntrekbeveiliging. Een populaire methode om in te breken is om de kern van een slot eruit te trekken. Door een beveiliging voor de kern te gebruiken wordt dit onmogelijk en maak je het inbrekers weer een stukje lastiger om binnen te komen. 

Raambeslag kan je dus aanschaffen op basis van je interieur maar ook op basis van veiligheid tegen inbraken. Je kan een veilige keuze maken door te kijken naar de keurmerken die zijn afgegeven op het beslag en je kan dan ook nog een keer navraag doen bij je verzekeraar of je eventueel een korting kan krijgen op je premie. Het heeft dus niet allee direct voordelen doordat je veiliger woont, maar het kan je ook geld schelen door te investeren. 

Heb je de raambeslag al in huis? Maak het dan compleet met meubelbeslag.