Winkeltrefpunt
Image default
Vervoer en transport

Een minishovel kopen? Let hierop!

Ben je op zoek naar een shovel? Er zijn een aantal factoren waar je eerst naar moet kijken. Er zijn namelijk veel verschillende modellen shovels en Knikmops te koop, met verschillende gereedschappen en functies. Deze shovels zijn er in allerlei vormen en maten, en jouw keuze hangt af van waar je de shovel voor gaat gebruiken. Laten we eens kijken naar wat een shovel of Knikmops precies is en waar je rekening mee moet houden wanneer je er een gaat kopen.

Check of alles past

Elke fabrikant van shovels gebruikt zijn eigen systeem en maten voor de snelkoppeling. Voorladers op tractoren zijn redelijk gestandaardiseerd en er zijn adapters beschikbaar voor de euro-aansluiting, die passen op verschillende merken shovels. Dit werkt goed voor kleinere shovels, maar voor zwaardere shovels zijn er beperkingen wat betreft de sterkte van de constructie. Een ander punt om op te letten is dat zelfs als een bak op de shovel past, deze mogelijk niet volledig kan kantelen vanwege verschillen in vorm. Bij het kopen van een shovel is het belangrijk om te controleren of de bijbehorende aanbouwdelen ook passen op de shovel. Kijk dus altijd naar aanbouwdelen voor knikmops die goed passen en laat je indien nodig adviseren.

Waar ga je de shovel voor gebruiken?

Het is belangrijk om te bedenken wat voor werk je met de shovel wilt doen. Ga je bijvoorbeeld in de bouw werken of in de tuin? Of heb je juist een handig hulpmiddel nodig voor klussen op de boerderij of manege? De kleinere wielladers, die wegen tussen de 1,4 en 5 ton, zijn vaak speciaal ontworpen voor deze verschillende taken. Shovels voor de bouw hebben meer kracht om te tillen en hebben een langere wielafstand. Agri shovels kunnen hoger tillen en hebben een kortere wielafstand. Dus als je wendbaarheid nodig hebt voor werk in en rondom stallen of gebouwen, dan heb je een agri shovel nodig. Als je zwaar materiaal zoals grind en zand wilt scheppen, dan is een shovel voor de bouw de beste keuze. 

Kiep belasting

Fabrikanten geven vaak te positieve specificaties en hanteren niet allemaal dezelfde betekenissen. Hefhoogte wordt meestal gemeten vanaf het draaipunt tot aan de grond, maar het draaipunt zit boven de bak. De kiep belasting is het gewicht waarbij de shovel met de achterwielen van de grond komt, maar deze belasting wordt kleiner als het zwaartepunt van de lading meer naar voren ligt. Bovendien verandert de belasting afhankelijk van de hoogte van de armen. Dit wordt gemeten wanneer de armen recht zijn en het zwaartepunt zich in het midden van een pallet bevindt. Dus, ben je op zoek naar een shovel? Let dan op de bovenstaande punten!