Winkeltrefpunt
Image default
Eten en drinken

Vis in blik: tonijn

Tonijn (Scombridae Thunnus)is in Nederland een van de meest verkochte soorten vis in blik. De tonijn welke u in de blikjes van Deepblue vindt komen voornamelijk uit de Atlantische en Indische Oceaan. Daar zwemmen grote groepen tonijnen rond. Ze worden zo visvriendelijk mogelijk gevangen. Dit houdt in dat er bijvoorbeeld rekening mee gehouden wordt dat dolfijnen geen hinder ondervinden van de tonijnvangst. Dat is nodig, juist doordat zowel verse tonijn als tonijn als vis in blik zo’n populaire vis is.

Gespierde en snelle jager met roze visvlees

Er zijn diverse soorten tonijnen. Over het algemeen zijn het allemaal grote en slankgevormde vissen. Van sommige soorten kunnen de volwassen vissen een lengte van meer dan 2 meter bereiken.  Zoals u waarschijnlijk wel eens opgevallen is, is het vlees van een tonijn roze. De meeste vissoorten hebben toch wit vlees? Inderdaad. Maar juist tonijnen zijn echte roofvissen en ze leven van de jacht op bijvoorbeeld makrelen, haringen, inktvissen en spiering. Stuk voor stuk snelle vissen en voor het vangen van die vissen hebben tonijnen zogenaamde ‘snelle’ spieren nodig. Spieren met een speciale samenstelling. Daarmee kunnen ze lang achter elkaar snel zwemmen. Sommige tonijnen halen snelheden tot wel 75 km per uur. Juist die specifieke samenstelling van hun spiermassa levert de tonijnen het kenmerkende roze visvlees op.

Tonijn, als vis in blik, lekker en gezond

Tonijn is een vis uit blik die rijk is aan gezonde onverzadigde vetten. Ook het complete pakket aan eiwitten (aminozuren) vindt u terug in een stukje tonijn. Dit betekent dat u als sporter baat hebt bij tonijn. Alle 20 van de meest fundamentele aminozuren die u nodig heeft voor onder andere spieropbouw zijn in een tonijn aanwezig. Dit geldt niet alleen voor alle tonijnsoorten zelf, maar ook voor hun ondersoort skipjack. Dit is een nauw aan de gewone tonijn verwante gestreepte tonijn. Skipjack tonijn in blik is net zo gezond als verse tonijn. Tonijnen en ook de skipjacks worden namelijk binnen 16 uur na de vangst ingeblikt. Daarmee zijn alle gezonde eigenschappen van een verse vis ook nog ruim voldoende aanwezig bij vissen in blik.

https://deepblue.nu/