Winkeltrefpunt
Image default
Beauty en verzorging

Eczeem: Oorzaken, triggers en behandeling

Eczeem is een veelvoorkomende huidaandoening die bij kinderen maar ook bij volwassenen voorkomt. De huid raakt ontstoken met schilferige plekken, roodheid en jeuk als gevolg. Er zijn veel oorzaken aan te wijzen voor eczeem, dat maakt het ook een complexe huidaandoening. Wat is voor jou de oorzaak, welke triggers verergeren het en wat kun je er zelf aan doen? Lees er meer in deze blog

De oorzaak

De oorzaken van eczeem zijn nog niet helemaal duidelijk, maar onderzoekers denken dat het wordt veroorzaakt door een combinatie van genetische factoren en omgevingsfactoren. Bij sommige mensen kan de aandoening worden verergerd door allergenen zoals huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren of bepaald voedsel. Andere mogelijke veroorzakers zijn stress, agressieve zeep en detergenten, extreme temperaturen en vochtigheid, en zelfs kleding die de huid irriteert.

Wat kun je doen?

Als u eczeem hebt, kunt u uw levensstijl aanpassen om de symptomen te verminderen. U kunt bijvoorbeeld kleding van zachte stof dragen die uw huid niet irriteert, bekende triggers vermijden, uw huis schoonhouden om huisstofmijt te verminderen en lauw douchen met milde zeep; zorg ervoor dat je je huid hydrateert met een dikke crème na het douchen.

Behandeling

Er zijn veel verschillende behandelingsmogelijkheden voor eczeem, van topische crèmes zoals bepanthen tattoo creme en zalven tot orale medicijnen. Uw arts of dermatoloog kan u adviseren over de beste optie voor u op basis van uw individuele situatie. Deze behandelingen hebben tot doel de symptomen te verminderen door ontstekingen te verminderen, jeuk te verzachten en de huidbarrière te versterken. Sommige mensen kunnen ook verlichting vinden door veranderingen in hun levensstijl, zoals het vermijden van bekende triggers, het beheersen van stressniveaus, gezond eten en regelmatig bewegen.

Eczeem is geen eenvoudige aandoening, maar door de oorzaken, de oorzaken en de mogelijke behandelingen te begrijpen, kan het beter worden beheerd.