Winkeltrefpunt
Image default
Zakelijk

Nieuwe deuren gaan open

Het is zomaar mogelijk dat je over vijf jaar een ketting bij de juwelier koopt die geproduceerd is door een 3D printer. Het is recentelijk namelijk gelukt om met behulp van metalen 3D te printen. Het mooie is nog wel dat dit gedaan is door Nederlanders, namelijk door onderzoekers van de universiteit van Twente.

Voorheen was het altijd alleen mogelijk om met materialen zoals plastic 3D te printen maar nu dus kun je bij wijze van spreken gouden ringen uit de 3D printer halen. Om 3D te kunnen printen met metalen was het voor de wetenschappers van de universiteit zaak om de metalen te kunnen omsmelten tot microdruppels. Dit is een zeer moeilijk proces aangezien het smeltpunt van metalen erg hoog ligt. Uiteindelijk is dit de wetenschappers gelukt doordat ze gebruik hebben gemaakt van een laserlicht. Deze doorbraak zorgt er natuurlijk niet alleen voor dat de juwelier goedkoper kan produceren want er gaan heel veel deuren nu plotseling open. Metalen zijn natuurlijk veel sterker dan plastic materialen en ze geleiden ook nog is goed warmte en elektriciteit. Veel productieprocessen zullen hierdoor goedkoper kunnen waardoor de consument uiteindelijk goedkoper af is.

Op het gebied van printers zijn er de laatste jaren sowieso  revolutionaire verbeteringen doorgevoerd, denk maar eens aan de Hot foil printer  en de code printer. Toch blijft de 3D printer ons echt het meeste verbazen. Zo was er bijvoorbeeld vorige week nog te lezen dat de 3D printer weer een oplossing heeft gebracht aan een beetje luguber probleem. Er was namelijk tot voor kort altijd een gebrek aan lichamen voor de wetenschap. Dit terwijl lichamen voor de wetenschap erg waardevol zijn want hoe kunnen we anders de doctoren voor morgen opleiden

Dat de 3D printer ons nog veel meer gaat verassen staat eigenlijk al een tijdje vast. Waarschijnlijk staat er volgende week alweer een nieuw stuk in de krant.

http://www.kba-metronic.com/nl