Winkeltrefpunt
Image default
Bedrijven

Guirlandes: de klassieke kerstversiering

Guirlandes zijn een prachtige, klassieke manier om een huis, winkel of bedrijfsruimte te versieren voor de kerst. Ze brengen direct sfeer in de ruimte en door een guirlande met ingebouwde ledlampjes te gebruiken, raakt elke bezoeker in de kerststemming. Bovendien zijn ze veelzijdig en gemakkelijk op te hangen en na de kerst weer op te bergen.

Wat is een guirlande?

Guirlande is een Frans woord voor bloemenslinger. Van oudsher is het dan ook een slinger van bladeren, bloemen of vruchten. Maar het kan ook een slinger zijn, die in steen in uitgehouwen of in metaal is gegoten in de vorm van bloemen of planten. In de renaissance werden dat soort guirlandes vaak gebruikt in kastelen en landhuizen om versiering aan te brengen boven of deuren. Ook werden stoffen guirlandes tussen de gordijnen in gehangen of werden ze als versiering gebruikt tussen de kantelen van een kasteel. Om een mooie boog te kunnen maken zijn sommige guirlandes in het midden dikker en worden ze naar de punten toe smaller, andere zijn recht om als omlijsting te gebruiken of om een afstand te overspannen. Zo worden ze al honderden jaren gebruikt om ruimte te voorzien van wat extra versiering en sfeer. Guirlandes voor kerst zijn vaak gemaakt van dennen- of sparrentakken. Tegenwoordig worden vaak kunsttakken gebruikt en worden ze voorzien van ledlampjes. Je kunt ze gebruiken om een deuropening of raam te omlijsten of je gebruikt ze langs de dakgoot. Je ziet ze ook vaak in een winkelstraat, waarbij ze van de ene naar de andere kant van de straat worden gespannen. Zo lopen de klanten door een zee van kerstlampjes, als ze hun kerstinkopen doen.

Guirlandes voor buiten?

Als je de guirlandes buiten wilt gebruiken, is het belangrijk, dat je een guirlande neemt, die speciaal voor buiten is. Anders zijn ze niet weersbestendig en dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Bij guirlandes voor buiten zijn de ledlampjes voorzien van een extra omhulsel en zijn de elektriciteitssnoeren voorzien van speciaal rubber, waardoor zowel de snoeren als de lampjes beschermd worden tegen vocht en vuil. Zo zijn ze veilig te gebruiken in de ergste weersomstandigheden, die de winter ons te bieden heeft. Storm, regen, hagel en zelfs hevige sneeuwbuien zullen niet voor onveilige situaties zorgen.

Welke guirlande kies je?

Er zijn verschillende soorten en maten guirlandes verkrijgbaar. Als je wil, dat je je kerstverlichting meerdere jaren kunt gebruiken, dan kun je beter gaan voor een slinger van kunstgroen. Een guirlande van kunsttakken heeft bovendien nog andere voordelen, ze laten geen naalden vallen, je hoeft ze na de kerst niet weg te gooien en ze blijven de hele kerstperiode mooi.
Om de juiste maat te kiezen bedenk je eerst, waar je de guirlande op wilt hangen. Er zijn guirlandes met verschillende diameters en in verschillende lengtes. In een kleinere ruimte past een kleinere diameter vaak beter. Maar als je ze op grote hoogte wilt ophangen, bijvoorbeeld in een groot bedrijfspand of in een winkelstraat, is een grote diameter mooier, omdat ze dan beter zichtbaar zijn. Als je een grote afstand moet overbruggen, kies je voor guirlandes, die je kunt koppelen. Hiermee kun je meerdere guirlandes stroom geven vanaf één stroompunt en heb je dus geen oneindig aantal stopcontacten nodig. Ook geeft het je de mogelijkheid om grote afstanden te overbruggen. Er zijn koppelingen verkrijgbaar in verschillende lengtes en met diverse aansluitingen, zodat je ook guirlandes met andere afmetingen aan elkaar koppelen of de guirlande met een andere soort kerstlichting kun combineren. Zo kun je een mooi lichtornament zoals een kerstster tussen twee slingers inhangen.
Als je de guirlandes in mooie bogen wilt ophangen, dan kies je voor een slinger, die in het midden dikker is en naar de buitenkant toe dunner wordt. Dan wordt de vorm van de boog extra benadrukt. Als je een langere afstand wilt overbruggen of de guirlande wilt gebruiken om iets te omlijsten, dan neem je een rechte slinger.

Guirlandes voor in het bedrijfpand

Guirlandes zijn een perfecte manier om je bedrijfspand te versieren, zowel binnen als buiten. Door langs de ramen de guirlandes in mooie bogen langs de bovenkant van de ramen te hangen geef je je pand een mooie kerstsfeer. Door ze aan elkaar te koppelen kun je de hele omtrek van jouw gebouw voorzien van prachtige kerstverlichting. Kies voor lampjes met een gele kleur voor een extra warme uitstraling. Ook in een showroom kun je ze gebruiken, bijvoorbeeld om je topartikelen extra te laten opvallen door er een guirlande boven of omheen te hangen. Zo kan geen klant jouw topproduct over het hoofd zien.
Om je kerstverlichting automatisch aan te laten gaan als het donkerder wordt, neem je een schemerschakelaar. Zo kun je nooit vergeten om de kerstverlichting aan te doen. Bovendien laat je de lampjes ook niet onnodig branden, als het buiten te licht is om de lampjes goed te kunnen zien. De schemerschakelaar zorgt ervoor, dat de lampjes altijd op het juiste moment aan springen.

Hoe kun je een guirlande bevestigen?

Om een guirlande goed te kunnen bevestigen zijn er diverse accessoires verkrijgbaar. Zo kun je ze bijvoorbeeld aan het raam of een ander glad oppervlak bevestigen met zuignappen, die je ruiten niet beschadigen. Er zijn ook speciale goothaken. Deze bevestig je aan de dakgoot en vervolgens kun je de guirlande in de haak vastmaken. Er zijn verschillende soorten goothaken, zodat er altijd geschikte is voor jou dakgoot. Het is niet nodig om gaten te boren om je guirlande goed op te kunnen hangen.