Winkeltrefpunt
Image default
Bedrijven

Met welke koffiepads maak jij je favoriete bakje?

Koffiepads zijn een relatief recente uitvinding als je bedenkt dat koffie al bijna duizend jaar gedronken wordt. Het is een bijzonder handige uitvinding, want je kunt snel en zonder rotzooi één of twee kopjes koffie zetten. Pads zijn dan ook niet bedoeld voor het zetten van een hele pot. De eerste die de pads introduceerde was Douwe Egberts in 2001 in samenwerking met Philips en het Senseo apparaat. Nu zijn er apparaten van allerlei merken waarin je koffiepads kunt gebruiken en zijn ze bijzonder populair. Het is geen wonder dat deze methode zoveel aanhang heeft gevonden, want het gebruikersgemak is groot. Maar hoe vind je de beste pads voor jouw favoriete koffie?

 

De juiste boon voor je koffiepads

Allereerst is het belangrijk dat je de juiste koffieboon uitkiest en over het algemeen zijn er dan twee opties. Er is koffie van de Arabica boon en van de Robusta boon. Eigenlijk zijn er dan drie opties, want een melange van de twee is ook mogelijk. Arabica bonen zijn verreweg het meest populair en dat komt door de toegankelijke en bijna fruitige smaak. Hiermee zet je een zoet bakje koffie met minder cafeïne. De Robusta boon heeft een hele sterke smaak die bitter en scherper is. Deze bonen bevatten ook meer cafeïne. Veel koffiesoorten bestaan uit een melange van de twee. Door jezelf eerst af te vragen welke koffiebonen je wilt voor je koffiepads, maak je de selectie al een stuk kleiner.

 

De branding

Koffiebonen worden gebrand voordat er koffie van gemaakt kan worden en ook daar moet je aandacht aan besteden als je koffiepads uitkiest. Door het branden drogen ze uit, krijgen ze een karakteristieke smaak en kunnen ze gemalen worden tot koffie. Er zijn drie brandingen waaruit je kunt kiezen:

 

  • Licht gebrand: hoe korter de boon gebrand is, hoe natuurlijker de koffiesmaak en hoe lichter de kleur. Met koffiepads met licht gebrande bonen maak je bijvoorbeeld een lungo.
  • Donker gebrand: donker gebrande koffiebonen zijn het donkerst en het krachtigst van smaak. Deze smaak is al minder koffieachtig en meer branderig. Deze optie kies je als je van een sterke Espresso houdt.
  • Medium gebrand: een medium gebrande koffieboon zit hier echt tussenin. Kies je deze voor je koffiepads, dan profiteer je van het beste van beide werelden en krijg je een bakje vol karakter waarbij de echte koffiesmaak bewaard is gebleven.

 

Het land van herkomst

Een laatste keuze die je moet maken als je koffiepads uitkiest is het land waar ze vandaan komen. Verreweg de meeste koffie wordt in Zuid-Amerika geteeld, maar andere landen kunnen soms verrassend om de hoek komen. Zo is er koffie uit Azië en dan met name Indonesië, Vietnam en India. Kalossi bonen groeien bijvoorbeeld op Indonesië naast een vulkaan en in West-India worden ze op natuurlijke wijze gedroogd door de vochtige wind. Ook koffie uit Afrika is steeds meer in opkomst en afkomstig uit landen zoals Ethiopië, Kenia en Zimbabwe. Hier wordt de koffie vaak als erg fruitig omschreven. Op deze manier vind je vast dé pads voor jou.