Winkeltrefpunt
Image default
Bedrijven

Is de flexplek een verouderd idee?

Het idee van de flexplek was een revolutionair idee, maar het is inmiddels alweer een poos geleden dat het idee werd geïntroduceerd. De vraag is dan ook of de notie van een flexplek nog wel up to date is in 2015. Een flexplek is een plek die zich aanpast aan de behoefte van de gebruiker. Zo kun je een ruimte geheel inrichten voor specifieke doeleinden. Wil je een ruimte voor brainstorm sessies dan kun je zorgen voor comfortabele stoelen, een rustgevend behang en een groene plant om de brainstorm sessie zo effectief mogelijk te maken. Een ruimte om geconcentreerd in te werken heeft juist zo weinig mogelijk elementen die kunnen afleiden en kenmerkt zich door soberheid. Wat een ruimte vervolgens zo ‘flex’ maakt is dat de ruimte altijd opnieuw ingericht kan worden en dat men gemakkelijk kan wisselen tussen verschillende werkplekken. Dus als iemand wil studeren dan kan hij of zij naar de ruimte gaan die zich daar voor leent en iemand juist samenwerken dan verhuist hij of zij naar de desbetreffende ruimte.

De flexplek anno 2015

Hoewel de term misschien verouderd is, is het idee van een flexplek niet meer weg te denken uit het Nederlandse kantoorbeeld. Werken is echter steeds minder plaatsgebonden. Tegenwoordig is het eenvoudig om thuis te werken. Er zijn zelfs gratis ruimtes ingericht voor verschillende werkzaamheden waar werknemers buiten het kantoor gebruik van kunnen maken. De term is inderdaad, maar het ‘flexibele’ werken is inmiddels deel van de werkcultuur geworden.

Alsmaar flexibeler werken

Men is tegenwoordig helemaal niet meer gebonden aan het kantoor. Waar de term bedoeld is om aan te geven dat men op het kantoor verschillende ruimtes heeft voor verschillende taken is het nu veeleer zo dat men in het land of misschien zelfs in een continent overal zijn of haar taak moet kunnen uitvoeren.

http://www.leferink.nl/portfolio/flexplek-aanlandplek/